Historien om Edurus är historien om Marcus Skinnar, mannen som förändrade gravstensbranschen och banade väg för transparens, säkerhet och tillgänglighet.

Marcus föddes i Malung in i en släkt med lång historia inom läderindustrin och med entreprenörskapet i blodet. Inspirerad av äventyraren Marco Polo drömde Marcus om ett liv som äventyrare och handelsman redan från ung ålder. Efter att ha studerat kinesiska i Kina gjorde Marcus sitt magisterexamensarbete i företagsekonomi vid Lunds universitet om den svenska gravstensbranschen.

Marcus Skinnar, grundare Edurus AB

Efter examen fick Marcus anställning som inköpschef på IKEA i norra Kina, och det var där han först kom i kontakt med stenindustrin. Han insåg snabbt att granit från Kina var överlägsen när han började jämföra kvalitet och priser. Driven av sitt intresse för kvalitet och inköp hoppade Marcus sedan av IKEA och blev inköpsagent för företag som Skanska, NCC, och Peab. Han var delaktig i stora projekt som Södra länken, Kista Science Tower, Kista Centrum och Hammarby Sjöstad.

Efter att ha arbetat med granitexport till Sverige och levererat halvfabrikat till Fonus, bestämde sig Marcus för att fokusera på gravstensbranschen. När Fonus stängde ner sin stenindustri i Kina, såg Marcus och hans team en möjlighet att öppna en ny fabrik. Det blev under namnet Edurus, vilket betyder ’stenhårt’ eller ’håller länge’ på latin. Redan från början var visionen tydlig: att göra gravstenar mer tillgängliga för alla.

”Jag insåg behovet av förändring inom branschen. Det som var dyrt med gravstenar var själva förflyttningen av stenen, så genom att minimera det kunde vi också kapa kostnader,” säger Marcus.

Genom att införa transparent prissättning och göra det enklare för kunder att välja mellan olika stenar började branschen successivt att förändras. Edurus införde fasta priser för gravstenar, oavsett ytbehandling eller antal tecken på stenen. Marcus identifierade också ett behov av säkerhetsutrustning inom stenindustrin och såg till att det fanns säkerhetsutrustning både i sina egna fabriker och hos underleverantörer.

Digitaliseringens påverkan

Edurus är inte bara ett företag som har förändrat branschen, utan anpassar sig också kontinuerligt till den digitala tidsåldern. Marcus ser digitaliseringen och AI-vågen som enorma möjligheter för branschen.

”Vi är övertygade om att AI kommer att revolutionera det skräddarsydda, och något som gör att vi kommer att kunna nå globalt. AI möjliggör mycket mer specifika och skräddarsydda resultat på ett effektivt sätt,” säger Marcus.

Marcus är optimistisk inför framtiden för Edurus och ser fram emot att ytterligare digitalisera och modernisera branschen. Hans tidiga vision har gjort det möjligt för människor att hantera och förstå sten på ett enklare och mer kostnadseffektivt sätt. Genom sitt arbete har han inte bara skapat ett framgångsrikt företag, utan också drivit igenom verklig förändring i en annars traditionell och sluten industri.