Andreas Bondpär – den tatuerande stenkonstnären

Publicerad: 2024-05-08

Andreas Bondpär – den tatuerande stenkonstnären

I Malung jobbar Andreas – fabrikens egen stenkonstnär. Med erfarenhet och influenser från sin mångåriga karriär som tatuerare har han bytt medium från hud och kropp till granit, en oväntat närbesläktad arbetsmetod. 

Som tatuerare möter man ofta önskan att skapa en beständig hyllning av sina nära och kära på huden, en smärtsam process för kunden. Tidigare använde Andreas sin konstnärliga talang och teknik som tatuerare för att skapa permanenta konstverk på människors hud genom att använda nålar och färg. Nu, som stenkonstnär på fabriken, använder han samma skicklighet och influenser för att skapa permanenta konstverk på granitstenar genom att använda olika verktyg och metoder för att skära, rista eller gravera i stenens yta.

“Jag såg att arbetet med gravyr av sten är ganska likt tillvägagångssättet när man tatuerar, både tekniskt och tankemässigt. På samma sätt som när man tillverkar en stencil och fäster på kroppen för att följa, tillverkar man en stencil som man sätter på gravstenen när man graverar. Som gravstenstillverkare får vi också ofta foton på tatueringar som de efterlevande vill använda som motiv för egen dekor eller fotoblästring på våra gravstenar. Tatueraren i mig känner igen behovet av förevigande.”

Andreas Bondpär stenkonstnär på Edurus om arbetet med gravstenar och liknelsen med tatueringskonsten.

Unika hyllningar i sten

Trots att han har bytt medium, har Andreas Bondpär fortfarande möjlighet att uttrycka sin konstnärliga vision och skapa vackra och meningsfulla verk som kommer att bestå under lång tid. 

Han går under pseudonymen ”Den tatuerande gravstenskonstnären” på Edurus fabrik i Malung. Under den tid han arbetat på stenhuggeriet har han funnit att varje gravsten är ett unikt konstverk som speglar en människas personlighet, en hyllning till den avlidne.  Andreas tycker att det är spännande att vara delaktig nu när stenhuggeriet i Malung växer.

“Jag är född och uppvuxen i Malung och värdesätter högt att få vara med att sätta Malung och Malungs Stenfabrik på kartan som en av Sveriges största och modernaste stenhuggerier. Det som känns mest spännande är att företaget hela tiden utvecklas med nya maskiner och kunskap, och när vi nu tar små steg mot att göra egna skulpturer känns det verkligen som att vi är på rätt väg!” 

Gravstensmodell E009 från Edurus med kurbitsmotiv specialdesignade av stenkonstnären Andreas Bondpär.

 

Teknik och utveckling

När tid finns över arbetar Andreas med nya tekniker och designuttryck. Han har bland annat designat två kurbitsdekorer som en hyllning till sitt Dalarna som vi stolt visar upp i vårt showroom i Malung.

Andreas Bondpär skulpterar gravsten i Malungs Stenfabrik.

“Sten är ett otroligt spännande material att arbeta med. Olika granitsorter har olika egenskaper som hårdhet och kornstorlek, vilket gör att man måste behandla den på olika sätt. Sen är det ju mäktigt att det är så bestående. Det vi tillverkar idag kommer antagligen att finnas kvar även när jag själv eller till och med mina barn är gamla.”

Bestående avtryck i tiden

Andreas berättelse är en inspirerande påminnelse om konstens mångsidighet och förmågan att finna skönhet och mening i olika former och material. Att arbetet som stenhuggare är att ägna sig åt ett ärofyllt uppdrag, där varje hugg och mejselslag bär med sig en känsla av ansvar och respekt för det förflutna och framtiden. Det handlar om att forma inte bara stenens yta, utan även människors minnen och känslor. Att med stolthet och hängivenhet skapa verk som inte bara är vackra, utan som också kommer att stå emot tidens tand och berätta historier för kommande generationer.

Är du nyfiken och vill lära dig mer? Boka in en guidad tur i Malungs Stenfabrik för att se hur en sten formas till ett personligt minnesmärke. Hitta hit.