Tre stenar – tre material

Publicerad: 2024-05-14

Tre stenar – tre material

Som en introduktion till vårt närproducerade sortimentsutbud har vi här valt ut tre gravstensmodeller, i tre olika stensorter från Edurus Nordiska kollektion. Med noggrant övervägda kombinationer av bearbetningar har vi skapat exklusiva gravstensmodeller som framhäver varje stens unika egenskaper. En av stensorterna vi valt att arbeta med är den klassiska Bohusgraniten, en granit med anor från Sveriges urtid. Låt oss fördjupa oss i historien bakom denna natursten och några av de andra pärlorna i vår nordiska samling.

Bohusgranit är med sina 920 miljoner år, den yngsta graniten i Sveriges urberg. Graniten är jämnkornig och består i huvudsak av fältspat och kvarts. Färgen varierar från grå till röd beroende på dess mineralsammansättning.

Den röda Bohusgraniten kännetecknas av sina djupa, röda färgtoner som växlar från ljusare nyanser till mörkare mer mättade toner, den grå Bohusgraniten har en mjuk och behaglig grå färgton. I Edurus nordiska sortiment finner du gravstensmodeller utformade i de båda kulörerna.

Granit är tämligen lätt att bearbeta och kan formas och poleras för att skapa olika designeffekter. Nyansen på stenen kan därmed varieras beroende på slipningsgrad -ju mer man bearbetar materialet desto starkare framkommer färgen, medan en grövre yta ger en ljusare nyans.

Edurus nordiska gravstenar, modell EN116 i grå Bohusgranit.
EN116 (grå Bohusgranit, Sverige)

Genom att använda tre olika bearbetningar och nivåer på stenen framträder hjärtat på ett mjukt sätt mot den finhuggna bakgrunden.
Det finslipade hjärtat har en yta som påminner om en naturligt nött klippa. Genom att placera hjärtat på en rektangulär bakgrund blir stenen mer stabil mot sockeln.”

 

Labrador granit bryts i Larviksområdet i Norge och karaktäriseras av sina stora mineralkorn, speciella blåaktiga lyster och sin höga färg- och kornstrukturvariation. Man kan beskriva Labradoren som en färgrik, livlig och skimrande stensort vilket framträder främst på polerade ytor.

På en gravsten i Labrador granit är det viktigt att använda sig av ett tydligt teckensnitt som inte är för tunt, i en färg med hög kontrast. Annars är det lätt att bakgrunden tar överhanden och det blir svårt att se texten.


EN103 (Labrador granit, Norge)

”Den polerade textytan framträder som en glittrande ädelsten mellan de råarbetade
yttre partierna av stenen.
Dekoren har här fått en mattslipad bearbetning innanför de antikvita konturspåren, en fin detalj som också förstärker näckrosmotivet.”

 

Kurugranit ibland även kallad Näsgranit, bryts i stenbrott vid sjön Näsijärvi som ligger nära Tammerfors i Finland. Utvinning av Kurugraniten har pågått sedan mitten av 1800-talet och har haft stor geografisk och historisk betydelse, bland annat vid uppbyggandet av Tammerfors. Kuru har fått ett gott rykte världen över tack vare sin hårdhet, höga kvalitet och tålighet.

Graniten Kuru finns i olika kulörer, från grått till rödbrunt och svart, i Edurus nordiska sortiment finner du gravstenar tillverkade i grå Kuru som är finkornig och har en jämn grå nyans med låg färgvariation.


EN114 (Grå Kurugranit, Finland)

”Oregelbunden liggande sten med ett upphöjt finslipat hjärta och ett blomstermotiv som framträder mjukt mot den lite råare
finhuggna bakgrunden.
I hjärtats form har texten graverats i en försänkt målad antikvit bearbetning. Målad text syns tydligt även då stenen är blöt.”

 

 

Varje gravsten har en historia att berätta och de bär alla på en unik känsla av tradition, hantverk och skönhet. Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa nordiska skatter och ser fram emot att skapa minnesvärda och betydelsefulla gravstenar för våra kunder runt om i landet.
Tack för att du delar denna resa med oss.